Víte, co si o sobě vaše děti myslí? Zjistěte, jestli je to dovede k úspěchu.

Představte si, že vedle sebe máte dvě děti, které jsou stejně talentované, stejně pečlivé a mají stejnou životní energii. Čeká je v životě stejný úspěch?

Každé z nich totiž vyrůstá v jiném prostředí.

Ema slyší od svých rodičů i učitelek, že je v životě možné všechno, když k tomu udělá patřičné kroky. Věří tomu, že svět je plný možností a že když něco doopravdy chce, tak toho může dosáhnout. Ráda kreslí, a tak zkouší různé styly, hraje si s tužkou i barvami a zkoumá, co jí nejvíc sedí. Přihlásí se na uměleckou školu, a protože ví, že když bude hodně cvičit, tak že se tam dostane, věnuje veškerý svůj volný čas kreslení.

Rozvine svůj talent natolik, že se na uměleckou školu dostane. Studuje to, co ji baví a učí se nové techniky. Brzy zjistí, že ji velmi baví vytvářet vlastní grafiky. Po dostudování školy se tak začne věnovat grafickému designu. Baví jí to, je v tom dobrá, dostává zakázky a žije spokojený a naplněný život.

Julie naopak od svých blízkých slýchává, že život je těžký a že se má držet při zemi. Věří tomu, že lidé okolo ní mohou mít zajímavé životy, ale že to není její případ. Často má pocit, že není dost dobrá či talentovaná, že to není její osud. Ráda kreslí, ale dělá to potají, protože jí ostatní řekli, že kreslení ještě nikdy nikoho neuživilo. Ráda by se přihlásila na uměleckou školu. Jenže během příprav má pocit, že na to nemá, a tak přestane kreslit a přijímací zkoušky neudělá.

Začne tedy studovat ekonomickou školu, protože ta má podle jejího okolí budoucnost. Moc jí to nebaví, ale co, dospělý život asi není žádná výhra. Začne pracovat jako asistentka v jedné obchodní firmě. Při své práci potkává grafiky a obdivuje, že jsou schopni dělat tak nádherné grafické návrhy. Škoda, že ona tenhle talent nemá, povzdechne si a má pocit, že není úplně šťastná.

V čem je rozdíl?

Proč dvě dívky, které mají stejný talent a jsou stejně pečlivé mohou mít tak jiné osudy? Jednoduše proto, že každá věří něčemu jinému.

Děti, které věří tomu, že mají v životě štěstí a dosáhnou toho, co si přejí, toho ve většině případů opravdu dosáhnou. Je to proto, že i když jim něco nevyjde, tak to nevzdají. Jejich víra je silnější než jejich neúspěchy, a tak pokračují dál i tam, kde by to ostatní vzdali.

Právě díky tomu pak nakonec najdou cestu, která je k jejich cíli dovede.

Naopak děti, které věří tomu, že mají v životě smůlu nebo že nejsou dost dobré, tak vzdávají cestu ke svým cílům už u prvních překážek. Berou totiž překážky jako znamení, že se do toho nemají pouštět. Přece kdyby to byl jejich osud, tak by to vyšlo hned, ne?

Díky tomu se jim pak jejich cíle vzdalují. Berou zavděk kompromisy, které jsou pro ně přijatelné. Ale ve skutečnosti nejsou doopravdy spokojení, mají pocit, že jim něco chybí.

Naše přesvědčení a myšlenky tak v našich životech hrají klíčovou roli. Dokážou nás povzbudit k akci, ale stejně tak nás dokážou limitovat. Právě proto je potřeba věnovat jim pozornost a děti vědomě podporovat v tom, aby věřily samy sobě a šly si za tím, co je pro ně důležité.

Dá se s tím něco dělat?

Mám pro vás dobrou zprávu. Přesvědčení nejsou tesaná do kamene, dají se změnit. U některých to jde snadněji, u některých je potřeba hlubších technik. Ale když chcete, tak můžete ta negativní přesvědčení a myšlenky nahradit tím, čemu chcete doopravdy věřit.

Jak? Dneska už existuje hromada terapeutek a terapeutů, kteří umí ta silně zakořeněná přesvědčení odblokovat. Pokud máte pocit, že terapeut je až poslední volba, pak můžete začít krátkým minikurzem, který vám dá základní techniky pro práci s myšlenkami vašich dětí.

Minikurz Čemu věří vaše dítě se zabývá právě tím, jak díky konkrétním cvičením můžete dětem pomoct měnit svoje myšlenky v hlavě a mít je pod kontrolou.

Minikurz je vhodný jak pro rodiče dětí, které si málo věří, tak pro děti, kterým se v životě daří. Kromě přepisování negativních myšlenek na pozitivní se totiž budeme věnovat i tomu, jak u dětí právě ty hezké myšlenky posilovat, aby se jim dařilo ještě lépe.

Úspěch dětí není něco, co přijde samo. Je potřeba na něm pracovat. A pokud vaše dítě věří tomu, že svého úspěchu dosáhne a bude dobré v tom, co ho baví, pak má velkou šanci přesně takovou budoucnost žít.

Více o minikurzu najdete tady >>>

Jsem lektorka a průvodkyně dětí k životu, ve kterém se budou cítit úspěšné. Pomáhám rodičům pracovat s talenty dětí a objevovat s nimi jejich vizi pomocí kurzu Nasměrujte děti k úspěchu Vedu 2letý transformační výcvik Profesionál v přípravě dětí na úspěšnou budoucnost , díky kterému dokážete dovést každé dítě ke svému vlastnímu úspěchu. Pomáhám školám tvořit osnovu Osobnostní výchovy a jsem autorkou sebepoznávacích her pro děti.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů